Kira Artışı Nasıl Yapılır?
Çok hızlı artan kira fiyatları ve rekor enflasyon oranlarıyla birlikte kiracılar ve kiraya verenlerin gündeminde olan en önemli konulardan biri “Kira Artışı Nasıl Yapılır?” sorusunun cevabı. Devam eden bir kira ilişkisinde kira zammının nasıl yapılacağı; kira sözleşmesinde artış oranının belirlenip belirlenmediğine, kira ilişkisinin kaç yıldır sürdüğüne ve artışın yapılacağı ayda açıklanan enflasyon oranlarına göre belirlenmektedir.
Hem konut kiralarında hem işyeri kiralarında, kiracıların kiraya verenlere karşı daha zayıf durumda oldukları kabul edilmiş ve bu nedenle birtakım konularda kiracılar kanunen koruma altına alınmışlardır. Kira artışında belli bir sınır belirlenmiş olması da bu koruma kapsamında alınan tedbirlerden biridir.
Kanuna Eklenen Geçici Madde ile Üst Sınır %25 Olarak Belirlenmiştir
DİKKAT! – Bu makalede yer alan bilgiler, 11 Haziran 2022 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan kanuni düzenleme öncesi için geçerlidir.
Türk Borçlar Kanunu’na eklenen Geçici Madde ile, 11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında yenilenecek olan ya da kira artışı yapılacak olan konut kira sözleşmelerinde, yapılacak kira artışlarının en fazla %25 oranında yapılabileceği düzenlenmiştir.
Buna göre 11 Haziran’dan sona yenilecek olan ya da kira artışı yapılacak olan bir kira sözleşmesinde, kira bedelinin %25’in üzerinde bir oranda artacağı hükmü varsa, %25’i aşan kısım geçersiz olacaktır. Dolayısıyla %25’in üzerinde kira artışı yapılması kanun ile açıkça yasaklanmıştır.
Sözleşmede TÜFE’ye göre artış yapılacağı yazılı ise de, 11 Haziran’dan sonra yenilenecek olan ya da kira artışı yapılacak olan bir kira sözleşmesinin kira bedeli %25’in üzerinde artırılamaz.
Eğer taraflar arasındaki sözleşmede artış oranı hükmü %25’in altında ise, bu halde sözleşmede yer alan oran uygulanacaktır.
İşyeri kiraları ise bu düzenlemenin dışında tutulmuştur.
YENİLENME TARİHİ 11 HAZİRAN 2022’DEN ÖNCE OLAN KONUT KİRA SÖZLEŞMELERİ İLE YENİLENME TARİHİ FARK ETMEKSİZİN İŞYERİ KİRALARI İÇİN AŞAĞIDAKİ BİLGİLER GEÇERLDİR
Taraflar Tüfe’den Fazla Artış Oranı Belirleyemez
Kira sözleşmesi yapılırken taraflar, kira bedelinin her yıl hangi oranda artacağını belirleme hakkına sahiptir. Ancak Türk Borçlar Kanunu’nun 344. maddesi, konut ve işyeri kiraları için bu konuda bir sınırlama getirmiştir.
Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında tüketici fiyat endeksindeki oniki aylık ortalamalara göre değişim oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.
Türk Borçlar Kanunu m. 344/1
Buna göre tarafların sözleşmede belirlemiş oldukları artış oranı, tüketici fiyat endeksinde (TÜFE) açıklanan on iki aylık ortalamalara göre değişim oranından düşük ise geçerli, fazla ise geçersiz kabul edilecektir.
Örneğin sözleşmede kira artış oranı olarak “TÜFE ve ÜFE’nin ortalaması” yazılmış ise, bu hesaplama ile ulaşılacak olan miktar TÜFE oranının üzerinde olacağı için geçersiz olacak, en fazla TÜFE oranında artış/zam yapılabilecektir.
Aynı şekilde sözleşmede net bir oran belirlendiyse, örneğin kira bedelinin %50 zamlı ödeneceği yazılıysa, kira yenileme ayında açıklanan TÜFE oranından fazla olup olmadığına bakılacaktır. 2022 yılının Mayıs ayında yenilenecek olan kira sözleşmeleri için kira bedelinin artış oranının üst limiti %34,46’dır. Dolayısıyla kiraya verenin %50 zam isteme hakkı bulunmamakta, kira bedeli en fazla %34,46 oranında artırılabilecektir.
Ancak kira sözleşmesinde yenilenen kira yıllarında kira bedelinin %10 zamlı ödeneceği yazılıysa, bu durumda bu oran geçerli olacak, kiracı kira bedelini %10 artırarak ödemeye devam edebilecektir. Kiraya veren böyle bir durumda %10 değil %34,46 oranında zam yapılmasını talep edemeyecektir. Ancak kiraya verenin kira bedelinin tespiti davası açma hakkı saklıdır. Bu davanın hangi hallerde açılabileceğine başka bir yazıda değineceğiz.
Artış Oranı Belirlenmediyse Tüfe’yi Geçmeyecek Bir Oran Üzerinde Anlaşılır
Bazen kira sözleşmelerinde kira bedelinin artışının hangi oran üzerinden yapılacağı kararlaştırılmamış olabiliyor. Bu gibi durumlarda taraflar artışın hangi oran üzerinden yapılacağı konusunda anlaşamamışlarsa, başvuru üzerine hakim, Tüfe oranını geçmemek kaydıyla taşınmazın durumunu göz önüne alarak hakkaniyete göre bir artış oranı belirler.
Kira Artışı Tüfe’ye Göre Nasıl Hesaplanır?
TÜİK her ay; TÜFE’nin (Tüketici Fiyat Endeksinin) bir önceki aya göre, bir önceki yılın Aralık ayına göre, bir önceki yılın aynı ayına göre ve on iki aylık ortalamalara göre değişim oranlarını açıklamaktadır. Aşağıdaki tablo da, TÜİK’in 5 Mayıs 2022’de yayınladığı duyurusundan alınmıştır.
Kanunda bahsedilen oran da, bu tabloda işaretlenmiş on iki aylık ortalamalara göre değişim oranıdır. Kira sözleşmesi hangi ay yenileniyor ise, kira bedeli en fazla, o ay TÜİK tarafından açıklanmış olan on iki aylık ortalamalara göre TÜFE oranında artırılabilir.
Örneğin kira sözleşmesi 2022 yılının Mayıs ayında yenileniyor ise, diğer bir ifadeyle Mayıs ayından itibaren zam yapılmış bir şekilde kira bedeli ödenecek ise, Mayıs ayında TÜİK’in açıkladığı on iki aylık ortalamalara göre TÜFE oranına bakılır. TÜİK her ay bir önceki ayın oranlarını açıkladığı için, Mayıs ayında yapılacak zam, Nisan ayı verilerine göre yapılır. Dolayısıyla 2022 yılının Mayıs ayında yapılacak kira zammı en fazla %34,46 oranında yapılabilir. Kiraya verenin bu oranın üzerinde zam isteme hakkı yoktur.
Kira Süresi 5 Yılı Aşmış İse Tüfe Oranının Üzerinde Artış Yapılabilir
Kanun, kiracıları kiraya verenlere karşı korumakta ise de, bazı durumlarda kiraya verenlerin de bu durumdan zarar görmesini engellemeye çalışmaktadır. Örneğin yukarıda anlatılan kira artış oranındaki kısıtlamalar, bir kira ilişkisinde 5 yıllık bir süre için geçerlidir. Kira süresi 5 yılı aşmış ise, Tüfe oranını ile kısıtlanmaksızın, kiralanın durumu ve emsal kira bedelleri göz önünde tutularak hakkaniyete uygun biçimde yeni kira bedeli belirlenebilir.
Taraflar bu konuda anlaşmaya varamazlarsa, mahkemeye başvurarak kira bedelinin tespitini talep edebilirler. Mahkeme, yeni kira yılında uygulanacak kira bedelini; Tüfe oranı, kiralananın durumu ve emsal kira bedellerini göz önünde bulundurarak hakkaniyete uygun bir biçimde belirler.
Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın, beş yıldan uzun süreli veya beş yıldan sonra yenilenen kira sözleşmelerinde ve bundan sonraki her beş yılın sonunda, yeni kira yılında uygulanacak kira bedeli, hâkim tarafından tüketici fiyat endeksindeki oniki aylık ortalamalara göre değişim oranı, kiralananın durumu ve emsal kira bedelleri göz önünde tutularak hakkaniyete uygun biçimde belirlenir. Her beş yıldan sonraki kira yılında bu biçimde belirlenen kira bedeli, önceki fıkralarda yer alan ilkelere göre değiştirilebilir.
Türk Borçlar Kanunu m. 344/3
Bu maddeye göre 5 yılı aşmış kira sözleşmelerinde yeni bir kira bedeli belirlendiğinde, sonraki 5 yıl için yine yukarıda anlatıldığı üzere Tüfe oranını geçmemek üzere kira artışı yapılabilecektir. Bu madde kapsamında tekrar Tüfe oranı kısıtlamasına bağlı kalmaksızın kira artışı yapılabilmesi için, bir 5 yıl daha geçmesi beklenecektir.
Bu noktada belirtmek gerekir ki, 10 yıldan fazla uzamış olan kira sözleşmelerini kiraya verenin, herhangi bir sebep göstermeksizin sonlandırma hakkı bulunmaktadır. Şartlarını buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.
Kiraya Veren İstediği Zammı Alamadığı İçin Kiracıyı Tahliye Edebilir mi?
Kanunda kirada olan bir konut ya da işyeri için, kiraya verenin hangi hallerde tahliye talebinde bulunabileceği düzenlenmiştir. Kiracının kira bedelini belirli sürelerde ödememiş olması, kiracının yazılı olarak tahliye taahhüdünde bulunmasına rağmen tahliye etmemesi, kira sözleşmesinin 10 yıldan fazla süreyle uzamış olması, kiraya verenin kiralanana gereksinimi zorunluluk düzeyinde olması, kiralananın yeniden inşası veya imar sebebiyle tadilatı gerekmesi gibi haller bu tahliye sebeplerinden bazılarıdır.
Ancak tahliye sebepleri arasında, yapılacak olan kira zammında anlaşamamak bulunmamaktadır. Mevcut kira bedelinden memnun olmayan kiraya verenin, haklı nedenlere dayanıyor ve şartları var ise kira bedelinin tespiti ya da uyarlanması için dava açma hakkı olsa da, sırf bu nedenle kiracının taşınmazı tahliye etmesini isteme hakkı yoktur.
Av. Emre Yılmaz
Hukuki Danışmanlık Randevusu Talebinde Bulunmak İçin:
[email protected]
Merhaba Emre Bey. Çok faydalı bir makale olmuş. Ancak TBK 344/3 de düzenlenen 5 yıl kuralı ile ilgili bir hususta tereddüdüm var. Anılan fıkraya göre sadece 5., 10. yıllarda mı bu enflasyon oranına bağlı kalmaksızın artış yapılabiliyor? Yasanın lafzından bunu anlıyorum. Yoksa mesela 7. yılda da bu hakkı kullanabikiyor muyuz? Bu durumda bir sonraki hakkımız 12. yılda olacak. Son zamanlarda, 5 yıldan uzun süredir devam eden her kontrat için enflasyon oranı ile bağlı kalmaksızın zam yapılabilir anlayışı hakim piyasada. Ama bana, ancak 5., 10. yıllarda bu hakkı kullanmak mümkün gibi geliyor. Aydınlatırsanız memnun olurum. Teşekkürler.
Konuyla ilgili e-postanıza dönüş yapılmıştır. İyi günler.
Emre Bey Merhaba,
Benim sorum da benzerlik taşıyor? 5. Yıl sonunda yapılmayan TÜFE harici artış 7-8. yıllarda da olabilir mi?Şayet olabilirse 10 yıl sonundaki tahliye kararı uzuyor mu?Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim
Konuyla ilgili e-postanıza dönüş yapılmıştır. İyi günler.
Merhaba Emre Bey,
Oncelikle verdiginiz yararlı bilgileriniz icin tesekkur etmek isterim. 12 Temmuz 2011 (10 yıllık kontrat ) itibariyle kiracımız olan market zinciri kontrat bitis tarihinden 2 yıl evvel (Temmuz 2019) bize ek protokol imzalatarak kontratta belirtilen efe/tufe/2 oranını degistirerek azami kira artış oranını %15 sınır olarak belirlemistir ve yine (Ekim 2019) tarihli ek protokol ile kontrat bitis tarihi 2028 yılına uzatılmıstır. Enflasyonda meydana gelen artislar itibariyle kira gelirimiz erimis ve bu sekilde devam edecektir. Bahsi gecen kiracı kira bedelini hic aksatmadan duzenli olarak yatırmaktadır. Konu ile ilgili nasıl bir yol izleyebiliriz, kira bedelinin tespiti ya da uyarlanması için dava açmamız uygun mudur ? Simdiden tesekkur eder, çalismalarinizda basarılar dilerim.
Konuyla ilgili e-posta adresinize dönüş yapılmıştır. İyi günler.
Emre Bey bu konuyla alakalı bana da dönüş yapabilir misiniz.
Sorunuzu [email protected] e-posta adresime gönderebilirsiniz.
Emre bey merhaba.
Arzu hanımın durumunun aynısı bende de var.ekim ayında artış olacak.hangi oranda arttırabiliyoruz.bilgi için şimdiden teşekkür ederim.
Konuyla ilgili e-posta adresinize dönüş yapılmıştır. İyi günler.
selam emre bey. 2015 yılında depo olarak kiraya verdiğim işyerinin kontratına yıllık 50₺ zam oranı yazmıştık ve 5 yıllık kontrat yapmışız. 8. yılada kiracı hala 50₺ zamyapıyor. bu yıl ilk kirayı zamanında yatırmayınca ilk ihtarı çektik. anlaştığımız 5 yıl geçtiği halde kirayı 50₺ zamlı olarak yatırdı. artık tüfe oranında yatırmalı değilmiydi. eksik kira suçlamasıyla tahliye hakkım doğmuş mudur.
Emre Bey merhaba, benim 01Mayıs 2012 de kontrat yaptığım bir kiracım var. 10 yıllık hakkımı kullanarak tahliye etmek istiyorum.20.Aralık 2021 de İHTARNAMEYİ çekmiştim. Kiracıda “ben evden çıkmam” diyor. Bu durumda ben kiracıya 01 Mayis 2022 de tahliye davası açabilirmiyim. Tel:5374408031 Teşekkür eder, şimdiden Ramazan Bayramınızı kutlar, sağlıklı ve güzel günler dilerim.
Konuyla ilgili e-postanıza dönüş yapılmıştır. İyi günler.
Emre bey, Anaokulu kontratımda (işyerim) 5 yılda bir Raiş bedel üzerinden zam yapılır yazıyor ama burası Ansokulu dolayısıyla ticari işletme. Ticari işletmelerde kanuna göre 8 yılda bir değilimidir? Benden raiş bedel üzerinden kira zammı isterse mal sahibim ne yapmalıyım? Kontrat mı geçerlidir, yoksa yasal kanunlar mı? Nasıl bir yol izlemeliyim?
Konuyla ilgili e-posta adresinize dönüş yapılmıştır. İyi günler.
Merhaba. 2016 tarihli isyeri kira sözleşmemizde TÜFE oranında kira artışı yapılacağına dair madde mevcut. 2021 de yeni sözleşme yapmaksızın kontrat yenilenmiş oldu. Bu yıl kira artışı TÜFE oranında mi (güncel %69) kira artış oranı (%34) nispetinde mi zam yapılması gerekir ? Şimdiden teşekkürler.
Konuyla ilgili e-posta adresinize dönüş yapılmıştır. İyi günler.
Merhaba,2016 Eylül ayında kiraladığım konutu her yıl kontrattaki artış oranının altında evsahibi ile karşılıklı anlaşma dahilinde zam yaparak bu güne kadar her ay düzenli olarak banka hesabına gönderdim.evsahibi geçmiş dönemde kabul ettiği düşük kira artışını şimdi geçmişe dönük olarak kabul etmiyor.. böyle bir yasal hakkı var mı?. kira tespit davası açacağını belirttiği için bu bilgiye gerçekten ihtiyacım var…2330 TL olan kirayı 6500 yapmak istiyor… teşekkürler
Konuyla ilgili e-posta adresinize dönüş yapılmıştır. İyi günler.
Merhaba,2018 haziran ayında kiraladığım konutu her yıl kontrattaki artış oranının altında evsahibi ile karşılıklı anlaşma dahilinde zam yaparak bu güne kadar her ay düzenli olarak banka hesabına gönderdim.evsahibi geçmiş dönemde kabul ettiği düşük kira artışını şimdi geçmişe dönük olarak kabul etmiyor icra takibi yapti. böyle bir yasal hakkı var mı?.teşekkürler
Konuyla ilgili e-postanıza dönüş yapılmıştır. İyi günler.
Merhaba Emre Bey,
4 senedir kiracısı olduğum ev için, ilk yılki kira kontratında artış oranı %10 olarak belirtilmesine rağmen, ev sahibi bu sene tefe tüfeden artış yapmak istiyor, hukuken bunu yapabilir mi?
Konuyla ilgili e-posta adresinize dönüş yapılmıştır. İyi günler.
Aynı cevaba benimde de ihtiyacım var
Konuyla ilgili e-posta adresinize dönüş yapılmıştır. İyi günler.
Merhaba
Haziran 2019 kira kontratım var her yıl kontratta geçen”kiracı kira dönemlerinin sonlarında kira akdini uzatmak istediği takdirde her yeni dönem için zam yapmayı kabul etmiş olup kira bedelinin yüzde on u(%10)olacak şekilde arttırılacaktır”buna uyarak her dönem sonu artış yaptık.Bugün emlakçısı bizi arayarak en az 5.000 TL olmalı aksi takdirde çıkınız.2019 da 1850 ile başladık biz Mayıs ayı için 2.500 yaptık. Bilgi rica edeceğim teşekkürler .Meltem Tanış 05523429572
Konuyla ilgili e-posta adresinize dönüş yapılmıştır. İyi günler.
Merhaba
2017 tarihinde kiraladığımız ev için bu sene 5. yılı dolduruyoruz.Ev sahibinin tüfe yi geçecek şekilde zam yapma hakkı oluyor. Bunun da bir üst limiti var mıdır? Yoksa istediği şekilde bir oran mı belirleyecek? Ayrıca kendim , annem vs oturacak diye kiracıyı çıkartma hakkı var mıdır ev sahibinin bunu ispat etmesi gerekmiyor mu?
Teşekkür ederim
Konuyla ilgili e-posta adresinize dönüş yapılmıştır. İyi günler.
Merhabalar, ev sahibim %120 artış yapmak istiyor. Bende resmi rakamı yapabileceğimi üzerine ekstra makul bir artış yapabileceğimi belirttim fakat kabul etmiyor. Kiralarken düğün telaşı vs derken tahliye taahhütnamesi imzalatmış ve farkında değildim. Tarih kısmı çok yüksek ihtimalle boş kendisinden belgenin fotoğrafını istediğimde sadece benim imzamın ve maddelerin yazılı olduğu bölümün fotoğrafını atıyor. Bu durumda ne yapabiliriz ? Ad soyad ve imza kısmındaki yazı ile tarih yazıları tutmadığında tahliye belgesi geçersiz kalır mı? 2500 TL’den 5500 TL’ye çıkarmak hak mı? Kirayı gününde ödeyen birisiyim. 3.yıl’a gireceğiz.
Konuyla ilgili e-posta adresinize dönüş yapılmıştır. İyi günler.
Merhaba Emre bey benim kiracım 6 senedir oturuyor ve her yıl kendi kafasına göre kirayı artırıyor her sene tefe tüfenin altında artış yapıyor bu durumda tahliye edebilirmiyim kiracıyı yardımcı olursanız memnun olurum
Saygılar
Konuyla ilgili e-posta adresinize dönüş yapılmıştır. İyi günler.
Merhaba, 3 yıllık kiracıyım. Kira kontratı yapılırken sözleşme artış %10 olarak yazılmıştı. Ev sahibi artışın şuan %10 değil tefe tüfeye göre olmasını istiyor. Kontrat ilk yapıldıktan sonra tekrar yenileme yapılmadığından ev sahibi o yazılan madddenin ilk sene geçerli oladuğunu söyleyip artışın tefeye göre olması gerektiğini söylüyor. Kiracı olarak benim %10 arttırma şansım yokmu? Teşekkürler.
Konuyla ilgili e-posta adresinize dönüş yapılmıştır. İyi günler.
Mrb emre bey 15 Nisan’da sozleme yaptım ew sahibi 100/35 zam istiyor ama. Nİnsan ayı 100 de 30 hangisne göre zam yapması gerekir teşekkür edererim.
Konuyla ilgili e-posta adresinize dönüş yapılmıştır. İyi günler.
Meraba
Ben kiracı olarak işyerimde 5 yılı doldurdum kontratta artış yüzde 10 idi contrat süresi dolduğu için bu oran değişirmi.ben 1 yıllık peşin ödüyorum ,eğer oran yükselirse benim işin içinden çıkmam zor olur.beni bilgilendirir iseniz memnun olurum
Konuyla ilgili e-posta adresinize dönüş yapılmıştır. İyi günler.
Emre Bey merhaba, benim ev sahibim 1870₺ olan kiramı 3500₺‘ye çıkarmak istedi, gerekçe olarak da çevredeki ev kiralarını örnek gösterdi. 2 yıldır oturuyorum, sözleşmede ise %50 zam ya da ÜFE oranına göre zam yapılır diyor fakat uyanık en alta kiracı ev sahibinin istediği zammı kabul eder yazmış, el yazısıyla. Ödeyemeyeceğimi ortak noktada buluşmak istediğimi yazdım ancak maalesef kira bu ödeyeceksiniz dedi, ben ne yapabilirim
Konuyla ilgili e-posta adresinize dönüş yapılmıştır. İyi günler.
Emre bey merhaba, 1 yıldır kiracısı olduğum ve 2021 yılında ev sahibi ile yaptığımız sözleşmede ilk yıl kira artış oranı %10 olarak belirtilmesine rağmen ev sahibim 2022 yılında kira sözleşmesinde belirtilen oranın (%10) enflasyon çok altında kaldığını bu yüzden TÜİK Tüfe oranında artış yapmak istediğini ücretinde bu bedel üzerinden ödemem gerektiğini söyledi buna hakkı varmı, ben ne yapabilirim. cevaplarsanız memnun olurum
Konuyla ilgili e-posta adresinize dönüş yapılmıştır. İyi günler.
Kira kontratı 1 yıllık. Sözleşmede seneye yüzde 15 diye yazıldı.hatta bir sonraki sene bile belirtildi. Ev sahibi tefe TÜFE diye diretirse ne olur. Evden çıkarma hakkı var mı.ayrıca 2 sayfa kontratta sadece son sayfada imza var.ilk sayfaya imza atılmadı bir sorun yaratır mı.ilk sayfada artış vs yazıyor.ikinci sayfa klasik cümleler.
Konuyla ilgili e-posta adresinize dönüş yapılmıştır. İyi günler.
merhaba Emre Bey kira sozlesmem de kira artisi tufe oranina gore belirlenecek maddesi yok ne kadar zam yapilacagina dair hicbir ibare yok ve sitemde kira bedelleri 9500tl kiracim suan 3200tl oturuyor Agustos ayinda kirayi 6000tl yapsam sikinti cikar mi yapma hakkim var mi
Emine Hanım merhaba, 11 Haziran’da yürürlüğe giren kanun değişikliği ile konut kiralarında artış en fazla %25 oranında yapılabilecektir. Detaylı bilgi almak istiyorsanız [email protected] adresine e-posta atarak randevu talebinde bulunabilirsiniz.
Emre Bey merhaba,
TÜİK yıllık ortalama enflasyonu nasıl hesaplıyor? Yılbaşından bu yana kira artış oranı yıllık enflasyonun yarısı kadar. Bu hep böyle mi devam eder?
Enflasyonun son aylarda ivme kazanarak bir anda artması sebebiyle yıllık enflasyon ile on iki aylık ortalamalara göre enflasyon arasında böyle bir fark oluşmuştur. 2021 yılının Mayıs ayının TÜİK verilerinde yıllık enflasyon yıllık %16,59 iken on iki aylık ortalamalara göre enflasyon %14,13’tür. Hesaplamalar hakkında detaylı bilgiyi TÜİK’in resmi sayfalarından edinmenizi tavsiye ederim.
Merhaba Emre Bey;
Kiracısı olduğum konuta kontrat üzerinde yer alan 26 Nisan 2021 tarihinde giriş yaptım. Bir sonraki yıl artış oranını Nisan ayı 2022 Tüfe üzerinden yatırmış bulunmaktayım. Fakat ev sahibim Mayıs ayı tüfe oranı üzerinden zam oranının yapılması gerektiğini dile getiriyor. Bu konuda bana yardımcı olursanız sevinirim.
İyi çalışmalar..
Konuyla ilgili e-posta adresinize dönüş yapılmıştır. İyi günler.
Merhaba Emre bey,
16 yıllık kiracıyız. Ev sahibi %110 zam yapmak istiyor. Kabul etmediğimizi bildirdik. Kira kontratını her yıl yeniliyor.Kiraz sözleşmemiz 3 ay sonra bitecek. Evden çıkmamızı söyledi. Biz de ev bulduğumuzda çıkabileceğimizi belirttik. Kirasını düzenli bir şekilde bankadan ödüyoruz.3 ay sonrasında ev bulamadığımızda hukuken nasıl bir yol izlemeliyiz.
Konuyla ilgili e-posta adresinize dönüş yapılmıştır. İyi günler.
Merhaba Emre Bey,
2 senedir kiracısı olduğum ev için, ilk yılki kira kontratında artış oranı %15 olarak belirtilmesine rağmen, ev sahibi bu sene tefe tüfeden artış yapmak istiyor, hukuken bunu yapabilir mi?
Konuyla ilgili e-posta adresinize dönüş yapılmıştır. İyi günler.
Merhaba… gecen yil yeni aldigimiz evi kiraya verdik. Sozlesmede efe tüfe oraninda artis maddesi var. Yalniz, emlakci altina kendi yazisiyla yuzde 10 zam olur ibaresini de yazmış. Hangisi gecerli olur.
Konuyla ilgili e-posta adresinize dönüş yapılmıştır. İyi günler.
Merhaba,
Geçen yıl eylül ayında 3000₺ ye konut kiraladım. Kira sözleşmesinde özel
şart olarak “üfe oranında zam yapılır” ibaresi yazıyor. Ancak üfe tüfe arasındaki oran farkı çok açıldı ve kira zammı konusunda endişelenmeye başladım. Sözleşmede yazan bu ifadenin hukuki olarak ne kadar bağlayıcı olduğunu ve eylül ayında ne tür haklarım olduğunu bilmek istiyorum? Bilgilerinii ve önerilerinizi rica ediyorum. Çok teşekkürler.
Fuat Bey merhaba, 11 Haziran’da yürürlüğe giren kanun değişikliği ile 11 Hazian’dan itibaren konut kiralarında artış en fazla %25 oranında yapılabilecektir. Detaylı bilgi almak istiyorsanız [email protected] adresine e-posta atarak randevu talebinde bulunabilirsiniz.
Merhabalar 9 yıllık kiracıyız ev sahibim yıllık kira artışı oranınından daha fazla zam yapmak istiyor. Yapabilir mi yaparsa ne kadar yapabilir? Kiracıların ne gibi hakları var?
Konuyla ilgili e-posta adresinize dönüş yapılmıştır. İyi günler.
Merhabalar. İş yeri kira sözleşmemizde artış oranı yi-üfe yazıyor. Bu yüzden de iş yeri sahibi %72 zam uyguluyor. Bunun yasak olduğunu söylesek de ‘sözleşmede üfe yazıyor ve altında da imzan var, o yüzden de üfe oranında artış yapabiliriz’ deniliyor. Nedir bu konunun aslı yardımcı olabilir misiniz?
Konuyla ilgili e-posta adresinize dönüş yapılmıştır. İyi günler.
merhaba Emre bey , yaklaşık bir yıl önce dükkan alıp kiraya verdik ve 5 yıllık sözleşme imzalandı. ancak artan kur fiyatı ile beraber şua anda mevcut tl olarak alınan kiranın değeri en az iki kat düştü.bu durumda tekrardan hukuksal olarak artış yapma hakkımız var mı? teşekkkürler
Konuyla ilgili e-posta adresinize dönüş yapılmıştır. İyi günler.
Merhaba Emre Bey,
Eğer kira kontratında artış oraninda sadece %Üfe yazıyorsa ev sahibi tüfe oraninin üstünde zam yapabilir mi? 3 yıldır kiracısı olduğum eve %120 zam yapmak istiyor da kendisi bu Agustos ayinda. Kontratta sadece ufe yazmasi ona bu hakki veriyor mu yasal olarak?
Teşekkürler. 🙂
Konuyla ilgili e-posta adresinize dönüş yapılmıştır. İyi günler.
İyi akşamlar Emre bey 5 yıl sonunda emsal kiralar yüksek iken yine 6. yıl için tüfe oranında ya da biraz üstünde zam yapmış olsak bir sonraki yılda kirayı emsal kiraların yanına çekme hakkımız devam etmezmi , aynı kiracı için söylüyorum. mesela ben emsal kira hakkımı 6. Yıl uygulamak istiyorum diyemezmiyim.aynı kiracı için
Konuyla ilgili e-posta adresinize dönüş yapılmıştır. İyi günler.
Merhaba,01.06.2012 tarihli kontratlı kiraciyim.su anda 1600 TL.kira ödüyorum.ev sahibi beni arayarak 01.06.2022 zam döneminde 3000 TL.olarak kira istedi.bende kabul ettim.ama yeni yazılı kontrat yapmıyor.seneye 01.06.2023 tarihinden 3 ay önce tebligat yollayarak 10 yıl doldu.Evi boşaltın derse.Evi boşaltmak zorunda mıyız.yoksa biz bir yıl önce yeni fiyattan sözlü kira anlaşması yaptık.diyerek dekontlari göstererek itiraz edebilir miyim.
Konuyla ilgili e-posta adresinize dönüş yapılmıştır. İyi günler.
Merhaba,01.06.2012 tarihli kontratlı kiraciyim.su anda 1600 TL.kira ödüyorum.ev sahibi beni arayarak 01.06.2022 zam döneminde 3000 TL.olarak kira istedi.bende kabul ettim.ama yeni yazılı kontrat yapmıyor.seneye 01.06.2023 tarihinden 3 ay önce tebligat yollayarak 10 yıl doldu.Evi boşaltın derse.Evi boşaltmak zorunda mıyız.yoksa biz bir yıl önce yeni fiyattan sözlü kira anlaşması yaptık.diyerek dekontlari göstererek itiraz edebilir miyim.
Konuyla ilgili e-posta adresinize dönüş yapılmıştır. İyi günler.
Merhaba Emre Bey,
Geçen sene ekimde oturduğum eve bu yıl ev sahibi çık ben oturacağım diyor. Kontrat bir yıllık ve 2022 Ekimde doluyor. Evden çıkmak zorunda mıyım? Çıkmaz ihtar çekmesini beklersem ekimden sonra ne kadar bir kira artışı yapabilir? (Kontratta belirtilmedi) İlk yıl için %10’u geçemez gibi şeyler duydum doğruluk payı var mı? Değerli cevaplarınızı bekliyorum çok teşekkür eder. iyi çalışmalar dilerim.
Konuyla ilgili e-posta adresinize dönüş yapılmıştır. İyi günler.
Merhaba 1 senedir kiracısı olduğum ev için, yaptığımız kira kontratında artış oranı %10 olarak belirtilmesine rağmen, ev sahibi bu sene tefe tüfeden artış yapmak istiyor, hukuken bunu yapabilir mi?
Konuyla ilgili e-posta adresinize dönüş yapılmıştır. İyi günler.
2019 yılında konutu kira kontratında %10 artış olacak şeklinde 700 tl.imzaladım 2020 de 770 tl 2021 yılında 850 tl her düzenli ev sahibine elden kirayı teslim ettim her sene düzenli olarak %10 artış yaptım kira kontratımında 15 Ağustosta artış var kirayı bu sene ne kadar ödemem gerekir
Konuyla ilgili e-posta adresinize dönüş yapılmıştır. İyi günler.
Emre Bey merhaba iyi günler… Bir sorum olacaktı işyerini üç yıl önce kiraya verdik kirada %10 yazıyor ve sözleşme 10 yıl geçerli yazıyor. Ancak kira bedeli gerçekten çok düşük bir rakam 2 bin tl. Hâl böyle olunca geçinemiyoruz kirayı sözleşmenin dışında artırabilmemiz mümkün mü? En azndan tefe-tüfeye göre ? Ya da şuan kira bedelini belirleme davası açabilirmiyiz sözleşme bitmeden? Son olarak 30 Haziran’da bir yıllık toplu ödeme yapıyorlar ancak 10 gün içerisinde ödemezlerse mülkiyetin boşaltılmasını isteme hakkı yazıyor sözleşmede bunlara dayanarak neler yapılabilir yardımcı olursanız çok çok sevinirim.
Konuyla ilgili e-posta adresinize dönüş yapılmıştır. İyi günler.
emre bey merhabalar ben kiracı olarak bi konuda yardımınızı istiyorum. Kontratımda 5 yıllık sözleşme mevcutturher yıl dükkan sahibi %12 zammında anlaşma yaptık kiranın 3’üncü yılında tefe tüfe oranı zammı istiyor dükkan sahibi acaba biz %12 oranında mı zam yapacaz yoksa tefe tüfe oranımı geçerli olur. Bizim 3 yıllık sözleşmemiz devam ediyor
Konuyla ilgili e-posta adresinize dönüş yapılmıştır. İyi günler.
İyi günler 2013 yılında dükkanımı kiraya verip 5 yıllık tefe tüfe oranında yıllık kiraartışıyla kontart yaptık . 2018 yılında kontart bitti ve tekrar tefe tüfyle beş yıllık kontratı yeniledik. pandemi döneminde kira artışlarını çok cürzi oranda arttırınca su an kira çok düşük rakamlara geldi .Bu yıl kirayı en fazla yüzde kaç arttırabilirim. hazıran da %40 bi kira artışı açıkladılar bu oranın üstüde zam yapabilirmiyim.
Konuyla ilgili e-posta adresinize dönüş yapılmıştır. İyi günler.
2017 EYLÜL AYINDAN DEN BERİ KİRACISI OLDUĞUM EVDE KİRA KONTRATI %10 YAZIYOR ANCAK KONTRATTA İMZASI OLAN EVSAHİBİ VEFAT ETTİ MİRASÇILARIN İSTEDİĞİ ZAM EN AZ %60 A DENK GELİYOR VE 5 YILIM DOLMAK ÜZERE NE YAPMALIYIM .SENEYE SÖZLEŞME GEÇERSİZ SAYILACAK VE 5 YIL OLDUĞU İÇİN DAHA FAZLA ZAM İSTEYECEĞİZ DİYORLAR MİRASÇILARI
Konuyla ilgili e-posta adresinize dönüş yapılmıştır. İyi günler.
Iyi akşamlar emre bey çok açıklayıcı bir makale olmuş ben 2010 mayıs ayından itibaren işyerinde kiracıyım şu an mayıs.ayinda kontrat yapmamız gerekiyor kiram 3000 tl olup şu an bana 7000 tl ile kontrat yapmamı istiyor dukkan sahibim geçen seneki kontratta tüfe hesaplanarak artış yapılacak dedik ama piyasayı biliyosun diyerek bana bu şekilde teklif yaptı ne yapabilirim beni çıkartabilirmi en kısa sürede cevabını bekliyorum litfen bilgi verirseniz çok memnun olurum
Konuyla ilgili e-posta adresinize dönüş yapılmıştır. İyi günler.
Emre Bey merhaba, yazınız için teşekkürler.
2019 temmuzda başlayan kira kontratım var. 2020 temmuzda pandemi, kçö vb sebepler ile ev sahibi ile anlaşarak zam yapmadık. 2021 temmuzda tüfe’ye göre zam yaptık. Bu yıl ise mektup göndererek geçmişe dönük yapmadığı zammın farkını faizi ile talep etmekte. Ayrıca zam farkını tüfe’ye göre değil, ÜFE’de göre hesaplamış. Zam yapmayacağımızı telefonda görüşmüştük.
Aksi halde çıkmamı istiyor. 24 aydır itiraz etmediği ödemelerime geçmişe dönük fark isteyebilir mi?
Teşekkürler.
Konuyla ilgili e-posta adresinize dönüş yapılmıştır. İyi günler.
Emre bey ben 10 yıllık kiracıyım şu an 1750 TL kira ödemekteyim ev sahibim benimle görülmek istiyor zam İçin bulunduğum bölgede ev kiraları son zamlardan sonra ortalama 3000-4000 TL oldu benden istediği miktarı alabilirim kabul etmezsem sonucu dava olucaktır haklarımı bilmiyorum yardımcı olursanız sevinirim iyi günler.
Konuyla ilgili e-posta adresinize dönüş yapılmıştır. İyi günler.
Merhaba insafsız ev sahibim 1950 olan kiramı 3100 tl yaptı ve elden veriyorum 2 yılımı doldurdum bu kadar faiş bir zammı kabul etmek istemiyorum ne yapabilirim
Konuyla ilgili e-posta adresinize dönüş yapılmıştır. İyi günler.
Merhaba,
Ev sahibiyiz. Emlakçı kiracıyı tanıdığı için, korumak adına zam oranı yazmis sözleşmeye. Kira sözleşmesinde zam kısmında “ÜFE veya %10 artırılır” yaziyor.
Tufe oraninda zam yapabilir miyiz? Kiracı %10 diye diretebilir mi? Ev alırken çekilen ihtiyac kredisinin aylik odemesi 2600, kira 1300. 1700 yapmak istiyoruz, mümkün mü? Teşekkürler.
Konuyla ilgili e-posta adresinize dönüş yapılmıştır. İyi günler.
Merhabalar cevaplarsanız çok sevinirim. Ben sakarya üniversitesinde öğrenciyim. Burada arkadaşımla ev tuttuk. 12 aylık sözleşme imzaladık. Kira bedeli toplam 1700 Tl. Bu sözleşme, 10.08.22 de sonlanıyor. Biz sözleşme bitti diye evden çıkarsak dışarıda kiralar yeni sözleşmeler 3500 tlden yapılıyor. Öğrenciyiz bu artışı kaldıramayız. Yani %100 den fazla bir artış. Bizim gelirimiz ne ki.. yani ben şimdi bu evde kalmaya devam edebilir miyim sözleşmem bittiği halde ? Bana ev sahibi evden çık diyebilir mi ?. Sonuçta sözleşmem 1 yıllık. Sözleşmem bitince bu evde, ev sahibi :
-yeni sözleşmeyi imzala (3500 tl ) (tüfeye göre zammı dikkate almayan şekilde ) , yoksa evde duramazsın diyebilir mi ? Yani ben yeni sözleşme imzalamak zorunda mıyım ? Yani ne yapacağımı bilmiyorum lütfen yardımcı olun bana. Ben sözleşmem bitse bile burada kalmaya devam edebilir miyim ? Fakat 3500 tl ödemek istemiyorum bu haksızlık. En fazla artış yüzde 40 olmalı tüfeye göre. Fakat yeni yerler hep kiraları 3500 yaptı herkes. Eve çıksak çıkamayız sözleşme bitince. Yani buradan sözleşme bitti diye çıkarsak eve çıkamayız. Burada devam edersek de ki edebilir miyiz bilmiyorum. Çünkü sözleşme bir senelik. Eğer çıkmazsakta kanunen ne gibi olumsuzluklarla karşılaşabiliriz…
Konuyla ilgili e-posta adresinize dönüş yapılmıştır. İyi günler.
Kolay gelsin iyi günler kira artısı olarak %10 yazdık kontrat ama enflasyon asırı derecede yüksek cıktıgın icin kontrat yazdıgımkz %10 enflasyon karsısında bir ise yaramıyor ne yapılmalı
Konuyla ilgili e-posta adresinize dönüş yapılmıştır. İyi günler.
Merhaba,
Kira sözleşmemizde Tüfe Üfe ortalaması olarak kiracı ödeme yapar yazıyor fakat biz 3 yıldır sözlü anlaşarak Tüfe altında fiyat ödedik , bu sene son 3 yılın Tüfe sini hesaplayıp yani tüfe yapsaydığı hesaplayıp ve 2022 nin de tüfesini dahil ederek %70 fiyat artışı istiyor ve mahkemeye gidersem Tüfe yapmadığım zamandaki geriye dönük ücretide alırım diyor. Sözleşmemizde Tüfe oranı yazdığı için geriye dönük ödeme istiyebilir mi ve son kiradan %70 zamlı kira isteyebilir mi?
Bilgilendirebilir misiniz?
Konuyla ilgili e-posta adresinize dönüş yapılmıştır. İyi günler.
Emre Bey Merhaba,1 yıldır oturmuş olduğum evde kira bedeli 1.000,00-TL dir.Bugün ev sahibi arayarak kirayı üfe oranına göre(tüik verileri alınarak)%135 oranında 1.400,00-TL artış yaptığını söyledi. Sözleşmemiz 2 yıl olup tefe-tüfe oranı ve +%3 olarak imzalandı. Bunu kabul etmeme ve kanunun kabul ettiği oranı öder isem beni tehliye edebilir mi? ayrıca ödemelerde hiç aksama yok ve gününden önce ödemeler yapılmaktadır. Yardımlarınızı rica ederim
Konuyla ilgili e-postanıza dönüş yapılmıştır. İyi günler.
2019 yılı Eylül ayında kiraya verdiğim dublex ve bodrumlu 300 m2 işyerinin dublex katı projede normal bir daire(140 m2) ilave edilerek oluşturulmuştu. Ilk yıl 5000 tl olan kira ikinci yıl 5500 tl, üçüncü yıl 6300 tl oldu, fakat Haziran ayında aynı binada dublex katın özelliklerinde ve büyüklüğünde(140 m2)olan bir daire malsahibi tarafında günün koşullarına göre 8500 tl ye kiraya verildi. Şu anda 300 m2 olan dükkanımın fiatı bir daire fiatından bile çok düşuk kaldı. Emsal göstererek fiat artışı yapabilirmiyim.
Konuyla ilgili e-postanıza dönüş yapılmıştır. İyi günler.
Merhaba Emre bey 1 yıllık kontrat yaptığım evin kirası temmuzda bitiyor kiram 1500 TL idi ev sahibim %50 zam yaparak 2250 TL yaptı. İster kabul edersin istersen çıkarsın diyor. Oturduğum apartmanda ev kiraları yeni dönem için 1300 – 1600 TL arasında değişiyor. Ben evi kiraya versem zaten başkasına 2500 3000 TL ye veririm çıkarsanız mutlu oluruz diyor. Dava açma durumunda evi tadilat yaptıracağım diyerek beni çıkarma ihtimali var mı ? Nasıl bir yol izlememi önerirsiniz ?
Konuyla ilgili e-postanıza dönüş yapılmıştır. İyi günler.
Merhaba
3 yıl önce 10% artış ile kontrat yaptık ev sahibi ile. 3bin olan kiramı 6bin yapmak istiyor. Ev 8-9bin eder şu anda. Ne yapabilir, ben 3.300 yaptım ve öyle yatırıyorum kirayı hesabına.
Teşekkürler
Hüseyin
Konuyla ilgili e-postanıza dönüş yapılmıştır. İyi günler.
Emre bey merhaba ev sahibi 2021 haziran ayında kira artışı yapmadı ve bana hiç bir şekilde tarafıma bilgi vermedi bende pendemiden dolayı yapmadı diye kirayı yatırmaya devam ettim şimdi de ihtarname göndermiş 2021 de yapılmayan kirar farkını telep ediyor benim bu durumda ne yapmam gerekiyor teşekkür ederim
Konuyla ilgili e-postanıza dönüş yapılmıştır. İyi günler.
Kira kontratımda.kira.başlangıç tarihi 10.06.2017 yazıyor fakat kirayı 15 inde yapıyorum kontratta tüfe’ye göre artış yapılır yazıyor.Kira artışını yüzde 25 mi yoksa haziran ayına ıslanan 39.33 tufe oranına goremi yapmam lazım ev sahibim 39.33 e istiyor
Saygılarımla teşekkürler
Konuyla ilgili e-postanıza dönüş yapılmıştır. İyi günler.
Merhabalar. Bizim kira sözleşmemiz 20 ağustos 2021 de yapıldı. Kiramiz 1300 TL iken 20 ağustos 2022 itibariyle 2500 TL olacağı söylendi. Sözleşmemizde üfe ye göre artış yapılır yazıyor. Ne yapmamız gerekiyor ? Yardımcı olursanız çok sevinirim.
Konuyla ilgili e-posta adresinize dönüş yapılmıştır. İyi günler.
merhaba
emre bey ben türk telekom vodafone ve turkcell ile baz istasyonu anlaşması yaptım 2006 yılından itibaren süren sözleşmelerimiz var kimi zaman otomatik uzatılmış kimi zaman yenilenmiş en son 2011 tarihinde yenilenmiş sözleşmemizde tüfe oranında artış maddesi vardı bu yeni çıkan kararnameleri dayanak göstererek kira bedeline %30 civarında zamlı ödeme yaptılar tüfe artışı %73.5 iken sözleşmemiz eski olmasına rağmen kiraya verilen yer konut olmamasına rağmen kendi çıkarları doğrultusunda oldu bittiye getirdiklerini düşünüyorum sizce yapılan uygulama doğru mu yasal mı ne tavsiye edersiniz 5413717654
Konuyla ilgili e-posta adresinize dönüş yapılmıştır. İyi günler.
Merhaba Emre Bey 5 yıl kuralı ile ilgili bir hususta tereddüdüm var. Anılan fıkraya göre sadece 5., 10. yıllarda mı bu enflasyon oranına bağlı kalmaksızın artış yapılabiliyor? Yasanın lafzından bunu anlıyorum. Yoksa mesela 7. yılda da bu hakkı kullanabikiyor muyuz? Bu durumda bir sonraki hakkımız 12. yılda olacak. Son zamanlarda, 5 yıldan uzun süredir devam eden her kontrat için enflasyon oranı ile bağlı kalmaksızın zam yapılabilir anlayışı hakim piyasada. Ama bana, ancak 5., 10. yıllarda bu hakkı kullanmak mümkün gibi geliyor. Aydınlatırsanız memnun olurum.
Konuyla ilgili e-posta adresinize dönüş yapılmıştır. İyi günler.
5.yıldan sonra yapılan zamlarda tüfe üzerinde olabileceği konusunda mutabık olunmakla birlikte emsal değer gibi ucu açık ifade yerine net ve maksimum bir zam oran varmıdır. örneğin yazlık bir bölgede daimi kiracı olan babamın mülk sahibi yıllık 25 bin yerine 100-110 bin talep etmektedir.
Konuyla ilgili e-posta adresinize dönüş yapılmıştır. İyi günler.
Emre Bey merhabalar, bizim 15 haziran 2021 tarihli bir işyeri kira sözleşmemiz var, bu sene 15 haziran 2022’de mayıs ayının tüfe oranına bakarak zam yaptık.(kira günü ev sahibi telefonlarımızı açmadığı için günü geçmesin diye mayıs oranına bakarak zam yapıp yatırdık.) Ev sahibi şuan sözleşmemiz ayın 15inde olduğu için haziran ayının tüfe oranına bakarak zam yapmamız gerektiğini söylüyor. Bu konuda haklı mıdır? Bilgi verebilirseniz çok seviniriz, iyi günler dilerim.
Konuyla ilgili e-posta adresinize dönüş yapılmıştır. İyi günler.
Merhaba emre bey ben iş yerimi 2019 da zincir marketi olan bir firmaya 10 yıl kiraya verdim ama suzlesmeye artış yüzde 7 yazmışlar şu an deyeri çok yuksek deyer tespitine veya ne yapabilirim bu konuda yardımcı olursanız sevinirim tsk ederim
Konuyla ilgili e-postanıza dönüş yapılmıştır. İyi günler.
Emre bey merhaba
Kira sözleşmemiz 10 yıl süreli olup tefe tüfe ortalaması göre veya yüzde 10 olarak art
Merhaba Emre bey,
Kira sözleşmemizde Tüfe Üfe ortalaması olarak kiracı ödeme yapar yazıyor fakat biz ilk yıl pandemi dönemi senden memnunum dedi zamsız tutarda anlaştık, 2.yil 3.yil maximum yasal tufe oranlarina gore maximum zam yapildi. 3 sene eksiksiz odemeyi ev sahibi aldi ve itirazda ihtarda bulunmadi, 3 sene dekontlar kayitli, simdi 2020 yilinda yapilmayan tufe zam farkini ve 2 sene kumulatif faizini talep ediyor. Diger bir nokta; onceki ay 1 gun gec yatirildi diye icra takibi baslatmis talep ettigi tutar
2022 yili icin odene suregelen tutar, o dosya kapatildi, o dosyada 2020 tufe zammi istenmemis.
Hemen sonraki ay 2020 nin tufesini de hesaplayip 2. Icra takibi yapip tahliye ettirmek amac, bu kotu niyet karsisinda kendimizi nasil savunabiliriz, bilgi rica ediyorum.
Konuyla ilgili e-postanıza dönüş yapılmıştır. İyi günler.
Merhaba,ev sahibi ile yaptığımız sozlesmede kira artış Tefe olarak düzenlendi anca daha sonraki yıllarda sözlü olarak Tefenin altında artışta anlaştık. Şuan geçmişe dönük farkları talep etmekte ve bizi tahliye etmek istemekte. Biz anlastigimiz oran için düzenli kira yatırdık fakat eksik kira yatirmisiz gibi icra mahkemesine başvurmuş. Ödeme yaparsak da borcu kabul etmiş olacağız? Nasıl bir yol izlemeliyiz ?
Konuyla ilgili e-postanıza dönüş yapılmıştır. İyi günler.
Merhabalar,
Temmuz 2017 yılında kira sözleşmesi yaptığım dükkanımı kiraya verdim. Sözleşmede, “Kiracı kontrat bitiminde Kira bedelini ÜFE(Üretici Fiyat Endeksine) göre veya TEFE-TÜFE ortalaması oranında artırmayı şimdiden kabul ve taahhüt eder.)” şeklinde yazılmıştır. Buna göre işyeri olarak kullanılan yerin kira artışı hangi orana göre yapılması gerekmektedir?
Ayrıca, 5 yılı aşmış kira sözleşmelerinde yeni bir kira bedeli belirleme durumunu olabilir mi?
Teşekkür ederim.
Konuyla ilgili e-posta adresinize dönüş yapılmıştır. İyi günler.
Merhabalar,
Temmuz 2017 yılında kira sözleşmesi yaptığım dükkanımı kiraya verdim. Sözleşmede, “Kiracı kontrat bitiminde Kira bedelini ÜFE(Üretici Fiyat Endeksine) göre veya TEFE-TÜFE ortalaması oranında artırmayı şimdiden kabul ve taahhüt eder.)” şeklinde yazılmıştır. Buna göre işyeri olarak kullanılan yerin kira artışı hangi orana göre yapılması gerekmektedir?
Ayrıca, 5 yılı(Temmuz 2017) aşmış kira sözleşmelerinde yeni bir kira bedeli belirleme durumu olabilir mi?
Teşekkür ederim.
Konuyla ilgili e-posta adresinize dönüş yapılmıştır. İyi günler.
Merhaba Emre Bey,
Altı yıldır kirada oturduğum ev satıldı, yeni ev sahibi kendi kullanım amacıyla hem 6 ay içinde evden çıkmamı hem de evden çıkana kadar ki zaman için kıranın 3 katı kadar zam istediğini yazılı ihbarname ile tarafıma bildirdi. Ben zaten bu son zamanlarda çok artan kira bedelini ödemek istemediğim için 6 ay içinde kendi evime çıkacağım. Ihbarname sonrasında da tarafıma kira tespit davasi açtı. Yeni ev sahibi kendi kullanım amacıyla benim çıkmamı isterken ki ben de bunu kabul etmişken sözleşme iptal olmuş olmuyor mu? İptal olmuş sözleşme için de 5 yılı geçtiği için kalan 6 ay olan tahliye süresince zam yapma hakkı var mi acaba?
Konuyla ilgili e-posta adresinize dönüş yapılmıştır. İyi günler.
Merhabalar hocam. 2021 ağustos ayında dairemi kiraya verdim.1 yıllık sözleşme yaptım. Tahliye taahhütnamesi imzalattım kiracıya.2022 ağustos ayında sözleşme bitiyor. 800 TL olan kirayı 1200 tl yapmak istiyorum çünkü etrafta 2000 TL oldu kiralar.ama enflasyon malum kendimide magdur etmek istemiyorum kiracımıda.nasil bir yol izlemeliyim. Saygılar efendim.
Konuyla ilgili e-posta adresinize dönüş yapılmıştır. İyi günler.
Merhaba Emre bey kiramız şu an 1300 TL, 21 Ağustos 2022 de sözleşmemiz son bulacak. Ev sahibi doğal gaz bağlatacağım 2500 TL verin yoksa evden çıkın diyor. Sözleşme TÜFE’ye göre onaylatıldı mı bilmiyoruz. Bu konu hakkında ne yapabiliriz.
Konuyla ilgili e-posta adresinize dönüş yapılmıştır. İyi günler.
Merhaba Emre Bey,
15 08 2021 tarihinde 1500 TL tutar ile zam oranı %10 olarak ev sahibi ile 2 yıllık sözleşme yaptık.
Ev sahibi %10 üzerinde kira artışı talebinde bulunabilir mi? Bulunması durumunda ne yapmam gerek ve en fazla % kaç artırabilir.
Konuyla ilgili e-posta adresinize dönüş yapılmıştır. İyi günler.
Dükkanının yüzde 7 oranında kira zammı olacak şekilde aylik 4500 TL ye 1 yillik kiraya verdik. Enflasyon artışı nedeniyle yüzde 7 çok cüzi miktar. Bunu değiştirip yüzde 25 yapmak istiyorum. Bunun için ne yapmam gerekiyor? Sözleşme ağustosta doluyor.
Konuyla ilgili e-posta adresinize dönüş yapılmıştır. İyi günler.
Merhaba Emre bey
Geçen yil Ağustos ayında evimi kiraya verdiğimde sözleşmede yıllık kira artışını yüzde 10 olarak belirlemiştik fakat enflasyona göre yüzde 10 artış mevcut kira degerinin neredeyse yarısına tekabül ediyor.Bu durumda yüzde 10’un üzerinde bir talebimin olması yasal mıdır?
Konuyla ilgili e-posta adresinize dönüş yapılmıştır. İyi günler.
Merhaba Emre bey
Ben kendi evimi 1 yıl önce 3 yıllık kontrat yaparak kiraya verdim ve kontratta artış %10 olarak belirttim böyle günlerin geleceğini herkes gibi düşünmedim Eylül ayında yeni dönem Başlayacak artış oranını güncelleme şansım var mı? Enflasyona göre %25 mesela çünkü kira çok komik kaldı
Konuyla ilgili e-posta adresinize dönüş yapılmıştır. İyi günler.
Merhaba Emre Bey,
4 sene önce vekalet verdiğim akrabam kiracımla bir sözleşme yaptı. Sözleşmede %5 oranında zam yapılacak maddesini koymuşlar kiracı da bu maddeyi kullanarak zammı yapıyor. 3 senedir hastalıklar ve başka sorunlar sebebiyle ilgilenemedim. Şimdi %25 oranında artış yapmasını istedim ve telefonda tartıştık. Konuşmadan anlamayan biri ben %5 e zam oranına imza attım diye diretiyor ve verdiği rakam çok düşük bir rakam. Bu konuda ne yapabilirim. Ev yaşadığım şehirden uzakta kiracı parayı elden bir akrabama veriyor oda bana ulaştırıyor ücreti hiçbir resmi kanalla iletmedi bu zamana kadar.
Konuyla ilgili e-posta adresinize dönüş yapılmıştır. İyi günler.
Emre Bey merhaba,
01.05.2013 de bir ev kiraladım aralık 2021 de bana tahliye noterden ihtar çekmiş mal sahibim. 01.05.2022 de evimi boşaltın diye. benim 2013 senesinde eve girerken kontrat da 1000 $ dolar depozito vermiştim. Bu süre içinde kendisine 2020 yılın da pandemiden dolayı zam yapamayacağımı söyledim. Kendisi isviçrede yaşıyor.
bana tama bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederiç dedi. ve normal bişekilde ben yine kiralarımı yatırdım. sonra bana bu tahliye kararını çıkarttı. bende depozitomu vermesini onun eviyle iligili bazı masraflar yapıp çıkacağımı söyledim. ev sahibi tabiiki 1000 doları muhtemelen bana geri vermemek için geriye dönük bana kira farki, davası açmış. şu an için herhangi bir işlem yapılmadı avıkatında dosya bekliyor. geriye dönük yıllarda enflasyon oranında ben artış yapmıştım . fakat misal 1640 tl kira olacak yere 1635 gibi ufak rakamlar var. bu aradaki farkları ve onun 2020 de onayıyla kira zammı yapmadığım yılları avukatına toplatmıs bana 18000 küsür borç çıkartmış. bu durumda ne yapmam lazım. Beni bilgilendirirseniz çok memnun olurum. acil dönüşlerinizi bekliyoru. Şimdiden Teşekkürler….
Konuyla ilgili e-posta adresinize dönüş yapılmıştır. İyi günler.
Emre bey merhaba.
2010 yılında zincir market ile tüfe+üfe/2 artış oranı ile kontrat imzaladık.son 3 yıl pandemi nedeni le kiralar çok az arttırıldı.
Eylül 2022 tarihinde tekrar artış olacak.
Son düzenlemeler konut kira artışlarını %25 ile sınırlıyor ancak işyerlerini belirtmedi..
Bu durumda bu yıl eylük ayında olacak artışta nasıl yol izlememiz lazım?
Yardımınız için şimdiden teşrkkür ederim…
Konuyla ilgili e-posta adresinize dönüş yapılmıştır. İyi günler.
Emre bey merhaba
Kira sözleşmemiz 10 yıl süreli olup tefe tüfe ortalamasına göre veya yüzde 10 olarak artırma yapılacağı yazıyor Buna göre artış hangisine göre yapılır?
Yardımınız için teşekkürler
Emre bey merhaba
Kira sözleşmemiz 10 yıl süreli olup tefe tüfe ortalaması göre veya yüzde 10 olarak art
Merhaba Emre bey benim size bir sorum olucak çünkü ben işin içinden çıkamadım eğer yardımcı olursanız sevinirim biz evi 2021 yılında 700 TL ye kiraladık aylık ama sene 2023 oldu araya baya zamlar girdi bizim ilgilenmeye vaktimiz olmadı biz kirayı arttırmak istiyoruz kira bizim şuan için yapabileceğimiz kira fiyatı en fazla ne kadar olabilir bı türlü hesplayamiyorum yardımcı olabilir misiniz?
Ve biz bu adamla 1 yıl için sözleşme yaptık sözleşme çoktan bitti 2021 5. Ayda yapılmış bir sözleşmeydi tabi otomatik olarak yenileniyormus yenilenmiş galiba bende tam bilmiyorum bu konularda bilgim yok
Merhaba 20.02.2022 tarihinde dairemi kiraya verdim 20.02.2023 yılında yapmış olduğumuz sözleşme süresi dolacak yeni yapacağım sözleşmeye göre zam oranı nekadar olacak nekadar zam yapmalıyım???
Slm emre bey ben bir site nın ortak dairesinde oturuyorum bana nerdeyse yüzde liki yüz elli artış yapmak istiyorlar ben kabul etmiyorum dedim bana seni on günde tahliyeni isterim diyor yapabilirim veya bu kadar artış ne olacak ben normal yüzde 25 lik zam yapıp oturmak istiyorum
merhabalar emre bey ben 2019 yılında evimi 850tlye kıralım ve ilk kiraladigimda kontrat yaptik sadece ve kontratta artış oranı yüzde 15 yazıyor sonra kuram 950sonra 1100 sonra 1500 oldu ev sahibim hiç bir zaman yüzde 15 uygulamadi kontrat yenilenmesi daha sonralar ve şu an Nisan’da zamlancak ev sahibim 4250istiyor bir kuruş aşağıya inmiyor şu an yasal sınır yüzde yirmi beş degilmi onu yapması gerekmiyormu çevremde şu an emsal kiralar 6 bin 6500 ama ben eski kiraciyim ve kabul etmiyor nasıl bir yol izlemeliyim lütfen yardım edin ev sahibime yazacağım bı kaç gün sonra yüzde yirmibes yasal sınır evet ona rağmen üc bin teklif etcem ama kabul etmiycek gene biliyorum ne diyeyim ben ona git davami aç diyeyim nasıl bir yol izliyeyim yardımcı olursanız sevinirim
öncelikle merhaba emre bey 2019 yılında bir ev kiraladım kontrat bir kerelik yapıldı yenileme dik hiç ve kontratta yüzde 15 yazıyor kira zammı olarak ilk kiraladigimda 850 TL idi sonra 950 sonra 1100 sonra 1500 oldu ve şu anda Nisan’da kirama zam olacak ev sahibim 4250 TL istiyor çok olduğunu soyledim bira birşeyler yapın dedim çevremdeki emsal evler 5 6 bin civarı şu an ona dayanarak piyasa bu diyor ama ben eski kiraciyim ve şu anda yasal olarak yüzde 25 yapması gerekiyor yüzde 25 zaten kabul etmiyor benbi dusuneyim dedim ama 3000 teklif edeceğim ama ev sahibim kabul etmiycek gene bunu biliyorum bir kuruş bile inmiyor nasıl bir yol izlemeliyim lütfen yardim
Merhaba Emre Bey.Beş yıl süredir kiracımız var.Kirayı 2500’den 6000’e çıkartmak istedik ama bize bunun olmayacağını söylüyor.Ve Göztepe’nin merkezinde oturuyor.Bu zamana kadar çocukları var diye arttırmak istemedik şimdi ihtiyacımız var diye yükselttik.Fakat dediğim gibi iyi niyetimizi suistimal ediyor.Ne yapmalıyız?
Merhaba,
Kira sözleşmemizin 1. yılı doldu. Kiracı ile yeni kira bedeli konusunda anlaştık. Bu yeni kira bedeli artışı ikimizin de ortak paydada buluştuğu oranda yapıldı. Yeni bir kira kontratı yapmamız mı gerekir yoksa kiracı yeni kira bedelini yine hesabıma ödeyerek devam edince hukuken sözleşme uzatılmış mı sayılır?
Emre bey merhabalar
2018 yılında işyerimiz Efe tüfe ortalaması veya yüzde 10 olarak kira sözleşmesi imzalanmış olup kiracımız ödediği son kirasını yüzde 10 artırarak yatırmıştır bu kiradan önce diğer kiralarında daha yüksek yatırmıştır burada yapılacak artış yüzde 10 mu yoksa Efe tüfe ortalaması üzerinden mi yatırması gerekir
Merhaba Emre bey. Gecen sene 15.06.22 1 yıllık kontrat yaptığım evin kirası 15.06.23 de bitiyor. Kiram 2200 TL ev sahibim %127 zam yaparak 5000 TL yapmak istiyor yeni kontrat ile. Her ay benden 2200 Tl elden aldi. Yeni kontrati imzalamayip yüzde 25 zam ile yani 2750 TL ev sahibinin TCK numarasina yatirsam (IBAN vermiyor) kirayi nasil sorunlar ile karsilasabilirim ev sahibi ile? Yeni kontrati imzalamaz isem eski kontrat otomatik olarak bir yil uzarmi. Yada uzadimi? Cünkü 15 gün önce haber vermem lazimdi ve iki gün kalaya dek “sessiz” kaldim. Ikinci yol imzaladiktan sonra sikayet edip, sen bunu imzalayip kabul etmissin diye bir sorun ile karsilasabilirmiyim. Acikcasi ne yapacagimi sasirdim. Ben burda kalip 2750 Tl ödemek istiyorum. Nasıl bir yol izlememi önerirsiniz ?