Bisiklet Sürebilmek İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

Bisiklet Sürebilmek İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

15 Aralık 2020 0 Yazar: Emre Yılmaz

Karayolları trafiği içerisinde bisiklet sürebilmek için herhangi bir belgeye, ehliyete ihtiyaç yoktur. Ancak bisiklet kullanabilmek için iki şart aranmaktadır:

  • 11 yaşını bitirmiş olmak
  • Bedensel ve ruhsal bakımdan sağlıklı olmak

Bu nedenle henüz 11 yaşını tamamlamamış çocuklar, yalnızca araç trafiğine kapalı alanlarda, parklarda ve araç trafiğinden ayrılmış bisiklet yollarında bisiklet kullanabileceklerdir.

Bedensel bakımdan sağlıklı olmaktan kastın tam olarak ne olduğu ise yoruma açıktır. Zira çeşitli fiziki engellerine rağmen bisiklete gönül vermiş ve belki de hayata bu şekilde tutunmuş kişiler karşısında bu madde anlamını yitirmektedir. Dolayısıyla günümüzün ruhuna uymayan bu maddenin, her ne kadar yasal düzenleme olarak kanunda yer alsa da, her durumda uygulanması mümkün değildir.

Örneğin Asla Durma kanalında bir kaza sonucu iki bacağını birden kaybeden, protez yardımı ile bisiklet kullanan Barış Asa’nın videosunu ve kendisine ait kanalı inceleyebilirsiniz. Birçok insana göre bacakları olmayan bir kişinin bisiklet kullanması mümkün olmayabilir. Ancak Barış Asa’ya bu kanun maddesi kapsamında “bisiklet süremezsin” demek, kanuni olsa da hukuki değildir.

Keyifli ve güvenli sürüşler dileğiyle.

Av. Emre Yılmaz

İletişim