Alkollü Bisiklet, E-Skuter ve Motosiklet Kullanma Yasağı

Alkollü Bisiklet, E-Skuter ve Motosiklet Kullanma Yasağı

8 Ekim 2022 0 Yazar: Emre Yılmaz

Bilindiği üzere karayolunda alkollü bir şekilde araç kullanmak yasaktır ve yaptırıma tabi tutulmuştur. Bu yasak tüm araçlar için geçerli olup, motorlu motorsuz ayrımı yapılmamaktadır. Zira Bisiklet Hukuku adlı sayfada yayımladığım diğer yazılarda da; bisikletin, elektrikli skuterin ve diğer iki tekerli araçların da araç kategorisinde yer aldığını ifade etmiştim. Bu nedenle motorlu araçlarla birlikte alkollü bisiklet (ve diğer iki tekerli araçları da) kullanmak yasaktır.

Bu yasağın denetimi, polisler tarafından teknik cihazlarla promil ölçümleri yapılarak sağlanıyor ve belli promilin üzerinde sonuçların alındığında yaptırımlar uygulanıyor.

Alkolmetre ile yapılan ölçümlerde promil hesabının nasıl yapıldığı, Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Başkanlığı’nın web sitesinde açıklanmıştır.

Promil Sınırları

Kanunda ve yönetmelikte alkollü araç kullanılmasının yasaklandığı maddelerdede, ölçüm ile 0.50 promilin üzerinde bir sonuç çıkması halinde para cezası uygulanacağı ve ehliyetin 6 ay geri alınacağı düzenlenmiştir. Yani ölçüm ile 0.50 çıkarsa ceza uygulanmaz, 0.51 çıkarsa ceza uygulanır.

Bu kural genel kural olarak verilerek, maddenin devamında “hususi otomobil dışındaki araçları alkollü olarak kullanan sürücüler bakımından promil alt sınırı 0.21 olarak uygulanır” denmiştir. Bu nedenle otomobil dışındaki araçların hususi veya ticari fark etmeksizin tümünde, otomobillerde ise yalnızca ticarilerde 0.20 promilin üzerinde araç kullanmak yasaktır.

Otomobil dışındaki araçlara örnek olarak kamyonet (hafif ticari araçlar da çoğunlukla ruhsatta kamyonet olarak geçmektedir), panelvan, minibüs, otobüs gibi araçların yanında; bisiklet, motosiklet, elektrikli skuter, elektrikli bisiklet, motorlu bisiklet gibi araçları da sayabiliriz.

Bu nedenle başlık ve kategori kapsamına gelirsek, motosikleti, bisikleti, elektrikli skuteri ve diğer iki tekerli araçları 0.20 promilin üzerinde alkollü kullanmak yasaktır.

Alkollü araç kullanmaya ilişkin yaptırımları ve kanuni dayanaklarını detaylı bir şekilde incelediğim “Alkollü Araç Kullanarak Trafik Güvenliğini Tehlikeye Sokma Suçu” adlı makaleme göz atarak, ne gibi yaptırımlar uygulanabileceğini inceleyebilirsiniz.

Alkollü Bisiklet Kullanırken B Sınıfı Ehliyet Geri Alınır mı?

Özellikle değinmek gereken konulardan biri de, alkollü bisiklet, elektrikli skuter, elektrikli bisiklet ve motorlu bisiklet kullanma durumunda para cezasının yanında ehliyetin de geri alınıp alınmayacağı.

Burada alkollü kullanılan aracı kullanmak için ehliyete ihtiyaç duyulup duyulmamasına göre bir ayrıma gitmek gerekir. Bisiklet, elektrikli skuter ve elektrikli bisikleti kullanmak için ehliyete ihtiyaç yoktur. Ancak motorlu bisiklet için Yönetmelikte M sınıfı ehliyet gerektiği ve bu ehliyet için en az 16 yaşında olunması gerektiği düzenlenmiştir. Alınan herhangi bir ehliyet ile M sınıfı ehliyetin yetkileri verilmektedir.

Buna rağmen uygulamada alkollü bisiklet kullananların para cezasının yanında bisikletle ilgisi olmayan ehliyetlerinin de geri alındığı görülebilmektedir. Bununla ilgili itiraz edildiğinde iptal kararları çıkabilmektedir.

Herkese iyi ve “ayık” sürüşler.

Av. Emre Yılmaz