İşçilere Eşit Davranma Borcu

İşçilere Eşit Davranma Borcu

26 Nisan 2019 0 Yazar: Emre Yılmaz

İş Kanunu’nun 5. maddesi; işverene, işyerinde çalışan işçiler arasında haklı ve objektif bir neden olmadıkça farklı davranmama borcu (diğer bir deyişle eşit davranma borcu) yüklemektedir.

Yargıtay’a göre eşit davranma borcunun ihlal edilmiş sayılması için, aynı durumdaki ve nitelikteki işçiler arasında farklılık yaratılmış olması gerekmektedir.

Farklı konumda olan işçiler bakımından eşit davranma borcu yerine, İşverenin “yönetim hakkı” kapsamında farklı davranma serbestisi bulunmaktadır.

Eşitlik ilkesine uygun davranılıp davranılmadığının belirlenmesi için, aynı işverene bağlı olarak, objektif ve subjektif nitelikleri itibarıyla karşılaştırılabilir iki veya daha fazla işçi bulunmalıdır.

Eşit Davranma Borcu Hangi Hallerde Doğar?

İşçilerin maaş miktarlarında, yapılacak zam oranlarının belirlenmesinde, işçilerin özlük haklarının düzenlemesinde, işçilerin çalışma koşullarında ve buna benzer konularda işveren, eşit davranma borcu altındadır.

Ayrımcılık Yapılıp Yapılmadığı Nasıl Belirlenir?

İşçinin eğitim durumunun kıyas yapılan işçilere göre durumu, performans değerlendirmelerinin derecesi, kıdemi ve buna benzer hususlar incelenerek, mahkeme tarafından ayrımcılık yapılıp yapılmadığı belirlenecektir.

İşverene Yaptırımı Nedir?

Kanun’un düzenlemesine göre ayrımcılığa uğrayan işçi, en fazla dört aylık ücreti kadar olmak kaydıyla mahkeme tarafından belirlenecek uygun bir tazminata hak kazanır.

Ancak bu yaptırım, her eşit işlem borcuna aykırılık için öngörülmemiştir. Bu yaptırımın söz konusu olması için dil, ırk, cinsiyet, siyasal düşünce, felsefi inanç, din ve mezhep gibi sebeplere dayalı ayrım veya tam süreli – kısmî süreli işçi ile belirli süreli – belirsiz süreli işçi arasında farklı işlem yapılması gerekir. Sayılan bu hallerin dışında bir durum yaşanması halinde, işverene tazminat yaptırımı uygulanmayacak, bu durum işçi için haklı fesih sebebi olarak kabul edilecektir.

Av. Emre Yılmaz


Hukuki Danışmanlık Randevusu Talebinde Bulunmak İçin:
[email protected]